Det är ingen hemlighet att den som tillgodoser sig litteratur får stora fördelar i livet. Fördelarna handlar inte bara om en ökad kunskap om kulturen och världen, utan om att man blir bättre på språk och kommunikation. Ju oftare man läser, desto bättre blir man på att skriva.
När man dessutom tar del av nya ord och deras sammanhang får man även ökad ordförståelse. Som bekant innehåller bland annat högskoleprovet en ordförståelsedel och för att klara provets alla delar måste du alltså visa att du vet vad ganska svåra ord betyder. Hur ska du veta vad orden betyder om du aldrig har sett eller hört dem?
Litteraturläsning för bättre ordförståelse på högskoleprovet
För att klara högskoleprovet 2022 behöver du pricka rätt på ordförståelsedelen. Du ska definiera 20 olika ord, och till din hjälp har du flera olika exempel att välja bland. Men det här med flervalsfrågor måste inte nödvändigtvis göra saken enklare. Om man känner sig osäker från början kan de nämligen öka osäkerheten och göra så att man tvekar mellan de olika alternativen.
Har du läs- och litteraturvana känner du kanske snarare igen orden och behöver därmed inte svettas. Ordförståelsedelen går bland annat ut på att kunna utesluta olika betydelser, kan du inte en ordbetydelse kan du hämta stöd i att du vet vad resten av alternativen betyder. De rätta svaren från ordförståelsedelen på högskoleprovet 2022 släpptes för ett tag sedan, känner du igen orden?
Viktigt att börja med läsning redan när barnen är små
Det kommer alltmer forskning som visar hur viktigt det är att läsa för barnen redan när de är små. Forskningsresultaten tyder på att de barn som blir lästa för dagligen kommer ha tagit del av miljontals ord, och det motsatta sker om man inte läser för barnen. Med andra ord bör du läsa ofta!